Управління підвищенням конкурентоспроможності підприємства (на прикладі ТОВ «Сотік Агро»)
Ключові слова:
конкурентоспроможність підприємства, конкурентна позиція, конкурентне середовище, конкурентний потенціал, управління конкурентоспроможністю підприємстваАнотація
У першому розділі проаналізовано наукові підходи до визначення конкурентоспроможності, вивчено концептуальні основи управління цим процесом, а також нормативно-правову базу, що регулює конкурентне середовище в Україні. Особливу увагу приділено визначенню чинників, які впливають на конкурентоспроможність підприємства в агропромисловій сфері. Другий розділ містить аналіз поточного стану ТОВ «Сотік Агро» на ринку, включаючи оцінку його конкурентної позиції та середовища. Проведено аналіз сильних і слабких сторін підприємства, можливостей та загроз за допомогою SWOT-аналізу, а також оцінено конкурентний потенціал компанії. Визначено основні напрямки, що потребують вдосконалення. У третьому розділі запропоновано стратегію оптимізації управлінських рішень, спрямовану на розвиток конкурентного потенціалу, з урахуванням сучасних тенденцій ринку. Обґрунтовано економічну доцільність впровадження розроблених заходів та їх вплив на посилення позиції підприємства в конкурентному середовищі.